Zeg jij JA tegen glasvezel in Maasdriel?

Beste OVM’ers,

Tijdens de algemene ledenvergadering heb ik er al even aandacht aan besteed maar ik maak graag gebruik van onze nieuwsbrief om het thema glasvezel nog eens onder de aandacht te brengen. U bent er waarschijnlijk al wel achter gekomen dat uw internetaansluiting inmiddels onmisbaar is geworden. U heeft lange tijd alleen via de telefoonlijn (ADSL) van de KPN kunnen internetten en velen van u doen dat nog steeds. Sinds geruime tijd heeft ook de UPC (onze vroegere CAI – Centrale Antenne Inrichting) de mogelijkheid om via hun netwerk te internetten. Nu is er zicht op een derde partij die internet gaat aanbieden. Als er voldoende (30%) inwoners zich aanmelden komt er glasvezel in vooralsnog de grootste kernen van onze gemeente.

Wellicht denkt u aan twee partijen voldoende keuze te hebben en mogelijk vindt u het geen taak van OVM zich hiermee te bemoeien maar ik wil toch graag uitleggen waarom wij hier toch aandacht aan besteden.

Allereerst is het voor het ondernemersklimaat in onze gemeente van levensbelang internetaansluitingen te hebben die qua snelheid en mogelijkheden kunnen concurreren met andere gebieden in binnen- en buitenland. Gebieden die geen snel internet hebben kunnen straks de concurrentie niet aan en liggen er uit, zo simpel is het! Uw gemeente heeft als een speerpunt in de visie 2020+ opgenomen dat wij een ZZP-gemeente willen worden: dat gaat niet zonder goede infrastructuur en daar hoort ook snel internet bij.

Ten tweede is er ruimte voor concurrentie en dat werkt in uw voordeel. Op dit moment kunt u kiezen uit koperkabel van KPN met daarop diensten van KPN of derden, u kunt ook kiezen voor de coaxkabel van UPC met alleen de diensten van UPC daarop (monopolie). De glasvezelkabel die nu aangeboden wordt is een open systeem hetgeen betekent dat iedereen daar zijn diensten op kan aanbieden en dat verhoogt voor de u de keuzemogelijkheden. U zult begrijpen dat dit alles concurrentie bevordert waaruit voortvloeit dat de prijzen concurrerend en de dienstverlening goed zullen zijn.

De KPN gebruikt koperdraad die in de Tweede Wereldoorlog ook al werd gebruikt, UPC gebruikt coaxkabel die moderner is en op dit moment in de praktijk hogere snelheden aankan. Het meest moderne is glasfiber dat gemakkelijk zeer hoge snelheden aankan die we nu nog niet allemaal nodig hebben maar het kan maar vast in de grond liggen! En het kan gratis in de grond komen als er voldoende inschrijvingen komen, uiteraard worden later de gemaakte kosten “terugverdient” door het abonnementsgeld maar door de genoemde concurrentie zal dit binnen de perken blijven.

Heeft u er al aangedacht om een (extra) tweede abonnement op internet te nemen bij een andere aanbieder via een andere techniek dan u nu heeft? Dit lijkt verspilling maar u krijgt er zo op een eenvoudige manier een backup-mogelijkheid bij die u heel veel minder afhankelijk maakt. Er zijn op dit moment routers (internetkastjes) te koop die dit automatisch kunnen regelen. Ik wijs u graag op deze mogelijkheid omdat u recent via de media heeft kunnen vernemen wat er kan gebeuren als de providers problemen hebben, ik refereer graag naar de grote storing bij Vodafoon maar ook KPN en anderen hebben nogal eens problemen. U moet er toch niet aan denken wat het kost om één of meer dagen zonder internet (email, telebankieren e.d. gaan ook via internet)uw bedrijf te moeten runnen.

De techniek schrijdt voort en we weten niet waar het stopt maar als we vooraan mee kunnen doen dan lijkt mij de keuze niet zo moeilijk. Mijn advies is daarom nu serieus over deze nieuwe mogelijkheid na te denken en ruim voor 1 juli een beslissing te nemen. Als u toch nog vragen heeft zullen wij onze uiterste best doen deze zo goed mogelijk te beantwoorden, aarzel niet om ons te mailen of om mij te bellen.

Goede zaken gewenst,

Johan van Schijndel
Interim-voorzitter OVM