Nieuwjaarsreceptie 2015

Zondag 11 januari jl. was de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie van Ondernemers Vereniging Maasdriel bij Brandend Zand te Kerkdriel. Het was weer een gezellig samenzijn met ondermeer een speech van voorzitter Jos Broekmeulen, we hebben genoten van een 'walk and diner', verzorgd door Brandend Zand.

Nieuwjaars toespraak voorzitter Jos Broekmeulen Ondernemers Vereniging Maasdriel
Dames en Heren, fijn dat u er allemaal bent op onze OVM-Nieuwjaarsreceptie. Een warm welkom voor de volgende nieuwe leden.

- Arjan en Mariëlle Bosch van Transportbedrijf Bosch uit Hedel
- Lies Quik van De Grouw Loodgieter en Installatietechniek
- Tom van den Oord van Brood&Zo
- Maarten van Cromvoirt en Paul de Jong van Jobo Promotions
- Gisela Verweij – Rust van Brandend Zand
- Paul en Wendy Grandia van Grandia Infra
- Richard en Lian Voorn van Taxi Zuyddam

Tevens een bijzonder woord van welkom aan onze wethouder economische zaken Jan Hein Vreede, die door zijn aanwezigheid laat zien betrokken te zijn bij het wel en wee van onze vereniging. Hartelijk welkom.
Als voorzitter van OVM wil ik vandaag graag wat gedachten wisselen met u over ondernemen in het algemeen, het ondernemen in Maasdriel, de functie van onze vereniging en de verhouding van de ondernemersvereniging met de lokale overheid.

Dames en heren, we staan aan het begin van een uitdagend nieuw jaar. Het jaar 2015 wordt door de meeste economen gezien als een jaar waarin de groei van de economie zich langzaam zal verbeteren. Echter wel met de opmerking dat innovatie en verandering een vereiste is om in de huidige economische omgeving succesvol te zijn. Bij ons ondernemers komt het bericht economische groei op het juiste moment en het geeft ons extra vertrouwen voor de toekomst. Is dit economisch signaal en vertrouwen voldoende? Nee, ik kan u vertellen dat de meeste markten nog sneller gaan veranderen. De eisen voor een ondernemer voor verandering en innovatie ligt op een hoger niveau dan ooit tevoren. De economie van gisteren is vandaag weer anders en morgen kan ik u verzekeren dat het opnieuw anders is. Kortom de moed van verandering en innovatie zijn verplichte kernwaarden voor de huidige ondernemer. Dit is niet makkelijk maar dit biedt ook enorme kansen. Vergelijk je de economie met de natuur dan zijn er interessante gelijkenissen. In de natuur is niet het sterkste of grootste dier het dier wat overblijft. Het dier wat zich juist het beste verandert en aanpast aan nieuwe omstandigheden is het dier wat overleeft. OAD en Free Record Shop waren gigantische bedrijven en kijk nu ze zijn er niet meer. Zij konden niet veranderen! Kijk naar een bedrijf als DOC DATA in Waalwijk. Dit bedrijf is veranderd van een CD drukkerij die ook voor Free Record Shop werkte naar het grootste fulfillment center in Nederland. Alle logistieke handelingen van bijvoorbeeld Bol.com wordt nu door dit bedrijf geregeld. Voor u is dan ook een interessante en uitdagende taak weggelegd om door verandering en innovatie te zorgen dat u blijft bestaan en ook verder kunt groeien.

Wat kunt u in 2015 van onze vereniging verwachten. Wij zullen net als vorig jaar een aantal gezellige uitjes en netwerkavonden gaan organiseren. In januari 2015 hebben wij onze eerste workshop gepland “sturen op cijfers”. Helaas hebben wij te weinig aanmeldingen ontvangen om deze kostbare training te kunnen organiseren. Met Flinth Accountants hadden wij een trainingstraject van drie avonden in Januari en Februari gepland om ondernemers verder te brengen in strategie en cijfers. Wij balen er verschrikkelijk van dat er zo weinig mensen hebben ingeschreven. Tijdens de netwerk borrel bij Babbels kregen wij als feedback van een aantal leden dat het trainen van sturing op cijfers via de vereniging misschien een stap te ver is. Niet iedereen voelt zich comfortabel bij bespreking van cijfers. Tijdens onze vorige bestuursvergadering hebben wij dan ook besloten om de workshop te gaan veranderen. De workshop zal nu beperkt worden tot “Hoe maak ik een strategisch business/marketingplan”. In twee avonden gaan we u trainen om voor uw bedrijf een plan te maken waarbij u de visie, de missie en de strategie van uw bedrijf inzichtelijk maakt voor uw zelf, uw personeel en uw financier.
Wij willen ook als vereniging graag samen met u veranderen!

Als laatste punt rest mij nog om gedachten te wisselen met u over de verhouding tussen de ondernemers en de lokale overheid. Vorig jaar heb ik richting het gemeentebestuur gesproken over het vertrouwen van de gemeente richting ons ondernemers. Wij verdienen meer vertrouwen en willen niet dat er beleid wordt gemaakt dat ons remt. Beleid dat wordt gekaderd op die ene procent van ondernemers met slechte intenties. Wij zijn namelijk met veel meer en verdienen daarom veel meer steun en ruimte. De economisch visie van de Gemeente “het behouden van en creëren van nieuwe werkgelegenheid” is een prima visie alleen hoe daar naar gehandeld wordt binnen de organisatie is mijn inziens beschamend!

De vorige wethouder Jos Huizinga kwam na de speech vorig jaar naar mij toe en had een goed idee.
Hij wilde graag het onderlinge vertrouwen vergroten. Een eerste stap zou zijn een bedrijfsbezoek bij de Gemeente met de ondernemers in Maasdriel. Tijdens dit bedrijfsbezoek is het de taak van de Gemeente om uitleg te geven hoe alle processen werken en kunnen ondernemers vragen stellen en netwerken met de Gemeente ter versterking van het onderlinge vertrouwen. Een heel goed idee van Jos maar helaas is er door de verkiezingen er niets van gekomen. Morgen heb ik met de vervanger van Jos, Jan Hein de Vreede een afspraak om alsnog dit bedrijfsbezoek te plannen en te organiseren. Zoals het er nu naar uitziet zullen we ergens in Maart op het Gemeentehuis welkom zijn. Ik zou tegen u allen willen zeggen hou dit bezoek via de nieuwsbrief en onze mailingen in de gaten zodat wij er met zijn allen bij zijn.

Hoe fijn zou het namelijk zijn dat Gemeente en ondernemers met veel begrip en vertrouwen met elkaar om kunnen gaan. Zou dat niet de ideale verandering voor 2015 zijn?

Ik mag u namens het hele bestuur, Gert Jan Merks, Lisa Grandia, Frenk van den Boogert, Johan van Schijndel, Ad van Gessel en mijzelf een heel Gelukkig Nieuwjaar wensen en laten we er samen een mooi jaar van maken.

Nogmaals bedankt en ik wens iedereen een fijne middag en avond. Dank u voor uw komst.