Acquisitiefraude en spooknota’s

Omdat volgens ons al deze frauduleuze bedrijven aan uw adresgegevens konden komen simpelweg door deze bij de Kamer van Koophandel voor een relatief laag bedrag te kopen hebben wij deze problematiek bij de KvK aangekaart, hen eigenlijk medeplichtig of op z’n minst medeverantwoordelijk gesteld en ook oplossingen aangedragen die mede ervoor zouden kunnen zorgen dat deze praktijken stoppen. Of het door ons is gekomen weten we natuurlijk niet maar het zou ons ego wel strelen als dat de reden is geweest dat de KvK over deze problematiek in overleg is getreden met het Ministerie van Economische Zaken. Ook de SP en de VVD hebben zich inmiddels in deze discussie gemengd en hebben zich tegen dit soort fraude gekeerd.

Daarnaast krijgt u steeds vaker te maken met allerlei vormen van internetfraude en -criminaliteit. Welke bedragen hier wereldwijd mee zijn gemoeid is niet precies duidelijk maar schattingen variëren van 25 miljard! euro tot meer dan wat de totale drugsmaffia “verdient”. Zeer interessant voor deze fraudeurs is om de controle over uw computer te kunnen krijgen. Immers, hebben zij uw computer “in bezit” dat kunnen zij die gebruiken om bij uw bankrekening te komen of om achter gegevens van u te komen die identiteitsfraude mogelijk maken. Ook hier herkent u vast een veel gebruikte werkwijze: u ontvangt een email van uw bank of een incassobureau met daarin een gemene link naar een verkeerde internetsite. Als u deze link aanklikt bent u het haasje. Soms is het al voldoende om hier alleen maar met de muis overheen te gaan om geïnfecteerd met zogenaamde malware te raken. Uiteraard heeft u altijd al de beschikking over een up-to-date antivirus- of internetsecurity-programma maar dit soort besmettingen kunnen niet altijd worden voorkomen. Hier geldt het volgende eenvoudige advies: als u niet helemaal zeker weet dat deze email afkomstig is van een betrouwbare bron en voor u is bestemd, ongeopend weg ermee!

De persoonlijke benadering van louche figuren is op zijn minst vaak vernuftig te noemen als het niet zo crimineel zou zijn. Wat dacht u van een vriendelijk telefoontje van een uitstekend Nederlands sprekende dame van een of andere (bank-)instelling die u wijst op problemen met uw pinkaart of uw gasaansluiting waarna een keurig uitziende persoon inderdaad zich even later bij u aan de voordeur meldt om het probleem op te lossen. U moet dan toch wel aardig paranoïde zijn wilt u hier nog iets gemeens achter zoeken, toch?

Wilt u over deze problematiek meer weten of heeft u hiermee te maken (gehad) en heeft u hulp nodig dan kunt u terecht op de fraudehelpdesk van het Ministerie van Veiligheid en Justitie (www.fraudehelpdesk.nl).

auteur: Johan van Schijndel